Министар Мартиновић посетио Лесковац

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић боравио је данас у Лесковцу и том приликом обишао више локација на територији града и присуствовао традициналном народном сабору у Рудару, у част обележавања празника Свете Петке.

Своју посету Лесковцу започео је састанком са градоначелником Лесковца др сци. мед. Гораном Цветановићем и његовим сарадницима у кабинету градоначелника, на коме се разговарало о реализованим пројектима и плановима за будући развој и напредак Лесковца, у којима Министарство државне управе и локалне самоуправе може да буде партнер лесковачкој локалној самоуправи. Током састанка, министар Мартиновић је градоначелнику Цветановићу уручио донацију МДУЛС-а у виду 20 лаптоп рачунара за потребе Градске управе.

Након састанка у кабинету, министар Мартиновић је посетио Јединствено управно место, које је у лесковачком Услужном центру успостављено захваљујући реализованом пројекту вредном 6,9 милиона динара (Министарство државне управе и локалне самоуправе обезбедило је 6 милиона динара, док је осталих 900.000 динара суфинансирано из буџета града Лесковца).

Посету Лесковцу министар је наставио обиласком цркве Свете Петке у Рудару, једног од најстаријих православних храмова на територији града Лесковца, где се данас обележава црквена слава. Том приликом министар се упознао и са потребом реконструкције конака у дворишту цркве, који датира још из 1815. годинe и у изузетно је лошем стању. У дворишту цркве, министар је обишао и штанд Ивице Здравковића са домаћим производима и аутентичним лесковачким брендовима.

У својој изјави за медије, министар др Александар Мартиновић истакао је да је Лесковац центар Јабланичког округа и један од најважнијих градова на југу Србије.

„Морам да истакнем да град Лесковац, градоначелник, Градско веће, Скупштина, јавна и јавно комунална предузећа функционишу као складан, добро уигран тим и то се види чим уђете у градску кућу у Лесковцу. Мислим да је то један од разлога зашто се Лесковац у протеклих неколико година толико развио и напредовао, поготово у економском и инфраструктурном погледу. Као министра државне управе и локалне самоуправе, градоначелник Цветановић и његови сарадници упознали су ме са свим пројектима који су у току у Лесковцу и са свим пројектима који се планирају да се изведу. Овде постоји сјајајн тим људи који ради на економском развоју Лесковца и читавог овог краја. Лесковац је пример једне успешне сарадње између државе Србије, а ту пре свега мислим на председника Републике Александра Вучића који је увек наглашавао значај помоћи југу Србије и Владе РС са локалним самоуправама овог подручја. Та добра сарадња довела је до тога да је Лесковац данас потпуно нови град у односу на период од пре 15-20 година. Град је чист, уређен, вратио се живот у читав овај крај. “

Говорећи о процесу модернизације управе, министар је истако да град Лесковац има дугу традицију електронског пружања услуга грађанима и нагласио да је циљ Владе РС да до 2025. године комплетна територија Републике Србије буде покривена брзим интернетом. Он је додао да у овом тренутку има око 2 милиона тзв. „е-грађана“, тј. оних који редовно користе све услуге и апликације на порталу Е-управе, укључујући и апликацију Е-аграр.

Министар Мартиновић је подвукао да све оно што раде држава, министарства и јединице локалне самоуправе има смисла само ако у овим крајевима буде више деце, па је интенција и председника и Владе РС да се што више улаже у породицу и децу и да се тако омогући једна велика демографска обнова српског народа. Он је истакао да му је посебно задовољство што је посетио цркву Свете Петке, храм који датира још из 5. века и који сведочи о томе да су Срби били и остали хришћански и Христов народ. Захвалио се и свештеницима који су га детаљно информисали о историјату саме цркве и конака, о свим оним недаћама које су их пратили и навео да је управо захваљујући цркви и вери српски народ успео да опстане. Он је посебно похвалио и чињеницу да је град Лесковац јединствен у Србији по Дому културе Рома, чиме град и сам градоначелник на делу показују бригу о ромској заједници и унапређењу њиховог животног стандарда и нивоа културе.

Градоначелник Цветановић се захвалио министру Мартиновићу што је издвојио време да на велики хришћански празник Свету Петку посети Лесковац и цркву у Рудару.

„Данас смо имали прилике да посетимо и Јединствено управно место, где је Министарство државне управе уложило 6 милиона динара, док је град Лесковац уложио 900.000 динара. Тиме смо успели да направимо једно место на којем сви грађани Лесковца имају квалитетну и брзу услугу, на једном месту могу да добију информације, али и регулишу своје обавезе према комуналним предузећима. На састанку смо разговарали о ванредној ситуацији и свему ономе што се дешавало на територији читаве Србије када су у питању поплаве и олује. Ми смо већ успели да комисија нотира 80-ак домаћинстава која су претрпела штету и очекујемо да до краја текућег месеца укинемо ванредну ситуацију у седам места у којима је на снази и да та места уведемо у регуларно стање. Разговарали смо и о потенцијалима града, о економији, радним местима, о могућностима за запошљавање, пре свега у комуналној полицији јер су потребе града са 144 насељених места велике“.

Након обиласка храма Свете Петке у Рудару, министар Мартиновић је у друштву градоначелника Цветановића и његових сарадника обишао и наставак радова на реконстуркцији дела пута између Стројковца и Вучја. Како је појаснио директор ЈП „Урбанизам и изградња“ Новица Николић, радови подразумевају реконструкцију и доградњу – проширење коловоза, скидање камене коцке и уградњу асфалта на деоници од 700 м кроз село Стројковце, а након тога и уградњу другог слоја асфалта на деоници од 2,4 км између Вучја и Стројковца, чиме ће бити комплетирана читава деоница од Лесковца до Вучја. Укупна вредност радова је око 400 милиона динара без ПДВ-а, извођач је Трејс Србија, а средства обезбеђују Путеви Србије преко Владе Републике Србије. Градоначелник Цветановић је подсетио да су Путеви Србије у претходних неколико година уложили око 2 милијарде динара у путну инфраструктуру на територији града Лесковца и да је сваки пут злата вредан. Он је подвукао да је Стројковце место са највећим бројем привредника и да заслужује квалитетан пут.

Током данашње посете Лесковцу министар Мартиновић је посетио и хидроелектрану у Вучју, која датира из 1903. године, као и новоизграђени градски стадион, пројекат вредан 2,5 милијарде динара.

Поделите