Четврти Сабор народног стваралаштва у Вучју

Данас је у Вучју одржан четврти Сабор народног стваралаштва, који организује Дом културе Вучје у настојању да се сачува традиција и културна баштина овог краја.У оквиру Сабора организована је изложба домаће радиности, рад занатлија дрвенара, фестивал ракије, традиционалних јела, а припреман је и ловачки котлић.

Сабору је присуствовао градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са својим сарадницима. У име локалне самоуправе, манифестацију је отворила Александра Павловић, члан Градског већа, рекавши:

„Наш задатак је да сачувамо од заборава све оно што чини темељ нашег идентитета –  своју историју, традицију и културу. Сви овде изложени предмети симбол су једног времена и управо је ово прилика да их се подсетимо. С друге стране, не треба да заборавимо ни наше традицоналне игре, обичаје, јела и пића, а то је оно што је аутентично не само за југ Србије, већ конкретно за овај крај. Све то скупа чини ову манифестацију још посебнијом и успешнијим. Посебну драж даје јој и место у којем се одржава. Вучје је место које негује дух старих времена, али и поседује такве туристичке капацитете, те последњих година бележи све већи напредак и развој“, истакла је и додала да ће град Лесковца на челу са градоначелником Цветановићем наставити да подржава ову манифестацију и убудуће.

Братислав Станисављевић, директор Дома културе у Вучју, свима je пожелео добродошлицу на манифестацију и рекао:

„Циљ манифестације је прикупљање свега што је изашло из народа, да све што смо прикупили презентујемо и сачувамо за нове генерације. Још једна велика ствар због које смо на иницијативу градоначелника основали Сабор је намера да Вучје са својим лепотама представимо широј Србији.“

Поделите