Одржан Симпозијум поводом 44 година постојања Технолошког факултета у Лесковцу

Данас је у хотелу Бавка Технолошки факултет у Лесковцу обележио 44. године постојања и рада и том приликом је одржан и 15. Симпозијум.

Симпозијуму је присуствовала заменица градоначелника др Лидија Димитријевић која је све поздравила у име градоначелника Лесковца др Горана Цветановића и додала:

„Технолошки факултет у Лесковцу представља врхунску образовну и научно-истраживачку организацију и институцију од посебног друштвеног интереса. Овај факултет успешно прати развој хемијских, фармацеутско-козметичких, полимерних, прехрамбених, текстилних технологија, као и технологија у области заштите животне средине. Све то представља основу за модерну привреду у оквиру технолошког развоја наше земље у 21. веку.

Технолошки факултет, као најстарија високошколска установа у Лесковцу, има немерљив значај за наш град. Примамљиви образовни профили, који касније пружају бројне могућности за запослење, одлични услови за спровођење наставног и научно-истраживачког процеса, повод су због којег се млади опредељују управо за овај факултет. Са њега излазе врхунски стручњаци, научни радници, иноватори и визионари, који чине полугу свеукупног привредног и технолошког развоја нашег града и државе. Град Лесковац је препознао све те квалитете и ову високошколску установу на четрдесетогодишњицу постојања 2019. године одликовао Октобарском медаљом.“

Декан Технолошког факултета Драгиша Савић, који је упутио честитку захвалности свима на присуству, онда говорио о активностима факултета, а затим рекао:

„Посебна честитка нам је стигла пре пар дана када су два наша научника, наставика, који су истраживања спроводили поводом прославе факултета, нашли су на списку поново међу најистакнутијим научницима у свету. Дакле, од 11 научника са Универзитета у Нишу, професоф Влада Вељковић, дописни члан САНУ и професорка Оливера Стаменковић су на тој листи.

На овом скупу биће изложено 111 радова из 7 земаља, имаћемо онлајн предаваче из Румуније и Ирана, са нама су колеге из Чешке Републике, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније,“ – и поменуо формирање Старт ап центра као подршку иновацији у Лесковцу, да су средства обезбеђена, да је завршен јавни позив, и да је све то заслуга града Лесковца, Технолошког факултета, Академије Јужна Србија и Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа.

Свечаности су присуствовали и академик Влада Вељковић, дописни члан САНУ и Славиша Трајковић, декан Грађевинско-архитектонског факултета, који се и налазе на листи наутицајнијих научника у свету базирану на стандардизованој метрици цитирања свих научника и научних дисциплина током читаве каријере научника, који су, као и Технолошки факултет, добитници Октобарске награде града Лесковца – медаље, за 2021. годину.

Поделите