Котларница Дубочица од данас на гас

Данас је у котларници у насељу Дубочица одржана конференција за медије поводом пуштања гаса у поменутој котларници. Конференцији је присуствовао и председник Привременог органа града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић са сарадницима.

Директор ЈКП Топлана Томица Јовановић је тим поводом рекао:

„Као што знате, јуна месеца исто смо овде имали конференцију када смо уградили два нова комбинована горионика, мазут, гас. Сада је дошло време након прибављања свих папира, свих дозвола од надлежних институција, од овлашћених сервисера, да можемо коначно да пустимо овај технолошки прихватљиви енергент и у овој котларници. Све то не бисмо могли да урадимо без субвенција и помоћи града Лесковца. Овом приликом се још једном захваљујем градоначелнику на указаној прилици и на томе што нам је Град помогао са 30 милиона динара. Вредност ове инвестиције је 40 милиона динара, причам само о горионицима, Топлана је учествовала са осталих 10 милиона динара. Што се тиче мерно регулационе станице и она је саграђена. Вредност те регулационе станице је 8 милиона динара и то финаснира Топлана.

Ефекат овог преласка са мазута на гас је вишеструки. Најпре, обезбеђује се сигурност и стабилност у снабдевању у случају недостатка једног од енергента увек имамо могућност да пређемо на овај други енергенат. Онда и економски фактор, односно коришћење економси исплативих енергената што се на крају одрази и на крајње кориснике. И оно што је најбитније то је тај еколошки ефекат где се креће коначно са коришћењем еколошки прихватљивијег енергента.

И ту није крај што се тиче инвестиција у ову котларницу, овде су кренули и радови на проширењу габарита и саме зграде котларница Дубочица. До краја године стиже потпуно нови гасни котао који ће бити инсталиран на том месту, он је знатно већег габарита и зато је потребно и грађевинска реконструкција котларнице. Поред тога, планирано је и електро измештање ормарића тако да ће ова котларница добити један потпуно нови сјај и можемо да кажемо да ће у току ове грејне сезоне бити потпуно извршена гасификација у котларници Дубочица.“

Поделите