Министарка Беговић посетила Лесковац

Mинистаркa науке, технолошког развоја и иновација др Јеленa Беговић боравила је данас у Лесковцу.

У оквиру ове посете министарка је у друштву председника др сци. мед. Горана Цветановића обишла Центар за стручно усавршавање у образовању и Научни клуб, потом градилиште Стартап центра у нашем граду.

„У овом центру налази се Научни парк, у дворишту прелепе, предратне зграде, где се налазе експонати који пре свега најмлађима демонстрирају основне принципе науке, од анатомије човека, до кретања звука у физици”, истакла је министарка др Беговић.

“У самој згради налази се Научни клуб, који представља место комуникације науке и грађана, и они оргаизују заиста велики број различитих активности, од предавања, такмичења, пројеката, како за ученике основних школа, тако и за средњошколце”, рекла је она, навевши да се у овом клубу организују и предавања за општу популацију на тему нових технологија, као што је на пример вештачка интелигенција.

Након обиласка градилишта будућег Регионалног иновационог центра у Лесковцу министарка је рекла:

“Овај центар имаће око 500 квадрата, са амфитеатром, издвојеним делом за компаније, а који би требало да буде регионални центар окупљања будућих стартапа, малих породичних компанија са иновативним идејама, а требало би да им пружи и менторску и саветодавну подршку, али и финансијску подршку, пошто ће радити преко НТП Ниш, који ће пружати заинтересованима обуке и представљати канал преко којег ће и министарство комуницирати са овим регионалним центрима”, нагласила је министарка.

„Изградња оваквог центра је сјајна прилика, од великог значаја за Лесковац и читав регион.“

Председник Цветановић подсетио је министарку да је 2016. године потписао уговор за отварање Научног клуба.

Поделите