Изложбом „Одликовања и ордење“ обележен Дан државности у Лесковцу

Данас је у Народном музеју Лесковац у склопу обележавања Дана државности Србије – Сретења, отворена изложба Сретење 2024 – одликовања династија Обреновић и Карађорђевић. Град Лесковац и лесковачки музеј били су једна од локација у Србији на којој је уприличен програм посвећен овом празнику.

Изложбу у нашем граду отворила је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић. Захвалила се музеју, граду и градоначелнику на позиву и могућности да отвори изложбу и рекла:

„Чување наше културе, историје и традиције је заправо оно што одржава нас, а имамо шта да покажемо. Српски народ је показао колико је велик кроз историју. О томе шта су то наши преци урадили треба да причамо не само на овај празник 15. фебруара већ сваког дана, јер нове генерације и наша деца не смеју да забораве шта се то кроз историју дешавало. Пре 220 година у Орашцу устаници су кренули како би сачували установност и показали како држава мора да има законе. 1835. године донет је Сретењски устав и то је будућност коју ми данас живимо.“

Добродошлицу је пожелео директор музеја Небојша Димитријевић, а у име аутора изложбе говорио је Владимир Петковић:

„Одликовања нису пуки симболи, већ много више. Свако одликовање које смо предствили, а представили смо педесетак из времена владавине обе династије, има своју причу.  Осим мељада, споменица и одликовања, односно ордења, можете видети и оригиналне фотографије. Желели смо да представимо обе династије. Први српски орден је орден династије Обреновић, у питању је Таковски крст, док је први орден династије Карађорђевић Карађорђева звезда.“

Захвалио се ауторском тиму, Влади Републике Србије, граду Лесковцу и градоначелнику и подсетио на чињеницу да је град Лесковац један од ретких који из буџета града издваја више од 9% за област културе.

Након отварања министарка Танасковић је у друштву градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића, директора Димитријевића и аутора изложбе обишла музеј и упознала се са сталном поставком музеја и историјом лесковачког краја.

Поделите