Дани лесковачке мућкалице и шопског фолклора

Данас је у дворишту Шоп Ђокићеве куће одржана манифестација „Дани лесковачке мућкалице и шопског фолклора“ 4. по реду. Фестивал се реализује у оквиру пројекта Магија синергије, заједничког пројекта Лесковца и нашег братског града Елин Пелина из Бугарске. Захваљујући овом пројекту на улице Лесковца се вратио возић Роштиљко.

Поменуту манифестацију је у име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића отворила заменица др Лидија Димитријевић и рекла:

„Лесковац је град са дугом и поносном историјом, а мућкалица је једно од оних јела које је постало симбол наше гастрономије. Свако ко је икада пробао лесковачку мућкалицу зна да она није само оброк, већ и искуство, са својим јединственим укусима и аромама које одражавају дух нашег краја. Ова манифестација пружа нам прилику да уживамо у томе, али и да поделимо нашу културу и традицију са бројним гостима.

Манифестација „Дани лесковачке мућкалице и шопског фолклора“ је такође прилика да се окупимо, да славимо заједништво и да се подсетимо колико је важно чувати и неговати наше културно наслеђе. Она је доказ да традиција и модерно могу ићи руку под руку, и да кроз такве догађаје можемо привући нове генерације да се заинтересују за наше обичаје и културу.“

Директорка ТОЛ-а Дијана Ранђеловић, поздравила је све присутне и казала:

„Лесковац је град са богатом историјом, културом и традицијом, а наша гастрономија је неизоставни део овог наслеђа и представља једну од главних одредница нашег идентитета.

Ова манифестација је резултат сарадње између Лесковца и Елин Пелина и дуготрајног пројекта који је спојио културе, традицију и гастрономију ова два града  на јединствен начин. Овај догађај није само прилика да се прослави наша културна баштина, већ и да се ојача веза и пријатељство између два народа.

Искористила бих прилику да још једном поздравим уважене госте из Елин Пелина, са жељом да се наша сарадња настави и у будућности и да се наредне године са истим поводом на овом месту окупимо у још већем броју.“

Поделите