Представници организације АСБ у посети Лесковцу

Данас су град Лесковац посетили представници немачке хуманитарне организације АСБ.

Посета нашем граду организована је у оквиру пројекта „Уједињени против насиља у породици – Регионална сарадња и подршка сигурним кућама за жртве насиља у породици“. Град Лесковац је одабран као пример добре праксе у погледу функционисања и рада Прихватилишта за жене и децу, жртве насиља у породици.

Најпре је организована посета Центру за социјални рад и Прихватилишту, а потом је приређен пријем у седишту града Лесковца, где је учеснике у пројекту угостила заменица градоначелника др Лидија Димитријевић.

Заменица је свима у име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића и своје име пожелела добродошлицу, казала да Лесковац издваја средства за рад Сигурне куће, на годишњем нивоу око 20 милиона динара и додала:

„Сигурна кућа у Лесковцу почела је да функционише пре 20 година, а објекат који је опредељен за ту намену почео је да се користи за време мандата градоначелника др Горана Цветановића и у адаптацију је локална самоуправа уложила више милиона динара. Ово је и прва  Сигурна кућа у Србији  која је добила лиценцу за свој рад.

Град Лесковац подржава рад ове установе, као и Центра за социјални рад под чијом је ингеренцијом. Сарадња града и надлежних институција на пољу социјалне заштите је кључна за даљи напредак и развој, стварање бољих услова за заједницу у целини.“

Директор Центра за социјални рад Предрад Момчиловић је указао на чињеницу да Лесковац издваја значајна средства за област социјалне заштите, у текућој години та сума износи преко 502 милиона динара.

„Број корисника новчане социјалне помоћи је у сталном опадању. Године 2012. тај број је износио преко 2500 породица, а данас је испод 1800, тако да у контунуитету, десет година се смањује број корисника зато што је град на челу са градоначелником Цветановићем унапредио пословну климу и обезбедио нова радна места.“

Директор АСБ за Југоисточну Европу Елмир Бојаџић се захвалио на добродошлици, пријему и одличној сарадњи и истакао наду да ће сарадња бити настављена убудуће.

Поделите